Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Je že kdo prejel odločbo za varstveni dodatek po novem?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

kazok
Vajenec


Pridružen/-a: 03.04. 2011, 22:48
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 19:38    Naslov sporočila: Je že kdo prejel odločbo za varstveni dodatek po novem?

Odgovori s citatom


Sprašujem zato, ker predvidevam da glede na premoženje (zaščitena kmetija katero želi več dedičev) starši ne bodo več upravičeni do varstvenega dodatka. Glede na navodila ministrstva, ki jih kopiram spodaj smo se odločili, da bomo počakali na odločbo in v bistvu še te tri mesece dodatek prejemali. Sedaj je mesecev mimo že skoraj 4, namesto odločbe je ta teden prišlo obvestilo iz CSD, da naj se odločijo ali se dodatku odpovedo, v nasprotnem primeru naj prinesejo z otroci sklenjen dogovor o preživljanju(Zakon o zakonski zvezi) potrjen pri notarju.
Sedaj me pa zanima ali je takšna praksa povsod ali ste kje dobili odločbe brez problemov. Malo čudno se mi zdi, da kolikor je govora o tem še nikjer nisem zasledila da bi kdo moral pa skleniti najprej dogovor z otroci šele nato pa lahko da vlogo za socialne transferje. Tu ne gre zato, da se otroke seznani, da bo na premoženju staršev plomba. Gre se zato, da zakon tolmačijo tako da morajo najprej za starše poskrbeti otroci (kot če gredo v dom upokojencev), šele nato pa imajo pravico do varstvenega dodatka.


Kopirano iz ministrstva:
Prejemnikom državne pokojnine ali varstvenega dodatka zaradi začetka izvajanja nove zakonodaje v tem trenutku ni treba storiti nič. Centri bodo namreč po uradni dolžnosti ugotovili, ali dosedanji prejemniki varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine, uveljavljene pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), izpolnjujejo pogoje za preoblikovanje teh pravic v nove pravice, določene v novem zakonu, in o tem izdali ustrezno odločbo.

ZPIZ bo vsem, ki so na dan 1. 1. 2012 upravičeni do državne pokojnine in do varstvenega dodatka, te izplačeval še do zadnjega dne v mesecu, v katerem bo pristojni center za socialno delo izdal odločbo o upravičenosti ali neupravičenosti do socialnovarstvenih prejemkov po ZSVarPre.
Do takrat izplačani zneski se bodo tistim, ki bodo upravičeni tudi do novih pravic, šteli kot akontacija socialnovarstvenih prejemkov po navedenem zakonu. Uživalcem varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine, ki bodo prejeli odločbo centra za socialno delo, da niso upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka po ZSVarPre, pa že izplačanih zneskov varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine po 1. 1. 2012 ne bo treba vrniti.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.