Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Odkup Ljubljanskih mlekarn
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

deželan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2009, 17:44
Prispevkov: 442
Kraj: Slovenija --**carinik na Kolpi **

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 20:24    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Lactalis ******* je v soseščini prevzel -- H,SVK,SR.HR. večino mlekarn in kaj se dogaja :. vsi proizvajalci mleka imajo težave z odkupom in nizko ceno !!!!!!! .............. upam da sreča pamet lastnike CELEA-O in Pomurskih mlekarn in se povežejo drugače bodo čez 2-leti v rokah lactalisa -.............
**Klemen ** ker se greš raziskovanje --mal poskušaj najti lastništvo Lactalisa -ti bo pol malo bolj jasne namere prevzema ... .....ko se direktorčki prodajajo za parletno službo ..

http://fr.wikipedia.org/wiki/Lactalis

http://www.lesechos.fr/entreprises-secteurs/grande-consommation/actu/0202309951821-lait-les-producteurs-expriment-leur-colere-dans-les-supermarches-apres-la-baisse-des-prix-de-lactalis-et-sodiaal-369859.php

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

xyz
Traktorist


Pridružen/-a: 22.01. 2009, 15:29
Prispevkov: 110

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 21:11    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


http://www.finance.si/7390562/Hrva%C5%A1ki-kmetje-jutri-ne-bodo-oddali-mleka

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

glasdezele
Vajenec


Pridružen/-a: 30.10. 2012, 12:56
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 13:33    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


deželan je napisal/a:
Lactalis ******* je v soseščini prevzel -- H,SVK,SR.HR. večino mlekarn in kaj se dogaja :. vsi proizvajalci mleka imajo težave z odkupom in nizko ceno !!!!!!!


Obstaja možnost, da se zgodi še prej. Dejstvo pa je, da se bo tokrat zgodilo s pomočjo kmetov, ki bodo zmanipulirani s ceno mleka (dokler bodo imeli naši kmetje pogodbe za prodajo mleka v Italijo cena ne bo prav nizka). Obstaja pa nevarnost, da če mlekarji ne bodo povezani (ne mislimo prek zadrug - bo treba najti drugačno obliko), jih bodo ožemali novi lastniki, le da jim bodo še prej pobrali premoženje, ki so ga dobile zadruge kot njihovo dediščino. Tokrat bo zadeva popolnoma legalna in nepovratna, ker bo prešla v zasebne roke. Saj res, koliko dividend so kmetje že dobili izplačanih na račun 45% deleža v agroživilski verigi? Pa da se ne spomnim certifikatov in KG Group, ki s kmeti nima nič (zdaj res nič več).

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

franjoj
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 05.01. 2008, 22:42
Prispevkov: 551
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 22:18    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kaj lahko naredi Lactalis, kako lahko njegova dejanja vplivajo na razvoj mlekarstva v SLO?

Varianta 1 - racionalizacija poslovanja (na vseh področjih od nabave, proizvodnje, prodaje, upravljanja, ...), kar sočasno verjetno pomeni specializacijo ter povečanje obsega odkupa mleka in predelave. To na trgu pomeni:
- manj večjih odkupovalcev (nujno združevanje odkupovalcev)
- večji odkup lahko zagotovijo samo z dvigom odkupne cene (nevarnost vezave odkupovalcev samo na enega kupca-Lactalis)
- ob tem nujno, nujno, zelo nujno preživerje vsaj ene slo mlekarne, realno je to samo Celeia, katera pa, roko na srce, s tem vodstvom, znanjem in kadrom ni sposobna. Parirati podjetju, ki ima perfektno razdelano prodajno mrežo, logistiko, odkup, sodobne proizvodne obrat, dovolj znanja, dovolj MOČI pri trgovcih bo hudičevo težko, hkrati pa celotna SLO proizvodnja predstavlja slabe 3% celotnega Lactalisovega odkupa.
- in kakšen vpliv bo imela odkupna cena, ki jo bo Lactalis pripravljen plačati? 2-3 cente pri tej količini slo mleka za Lactalis ni ravno zalogaj, za ostale mlekarne in odkupovalce v Sloveniji pa je to samomor oz "naklepni umor"

Varianta 2 - dolker ima Mlekodel, ZZS, DBS in ostale slo zadruge vsaj 25%+eno delnico, statusnih sprememb oz. zapiranja ne more biti (ampak samo dokler!), lahko pa se zamanjša obseg proizvodnje, opuščanje programov, ... npr. načrtno izčrpavanje in uničevanje mlekarn. To pomeni viške mleka, padec cen, večji prtisk na izvoz mleka, ... Na drugi strani pa da bi lactalis čakal da popapca še preostali lastniški delež, vse skupaj lepo zapre, del opreme presli, lokacijo proda, ... Ampak dvomim, da so zato kupili?

Bolj verjamem v prvo varianto, kar pa je za slo mlečno proizvdnjo lahko priložnost, izziv!!! Ampak, ali smo sposobni??? Smo pripravljeni storiti korak naprej, preseči razprtije, se povezati in od odgovornih ljudi v zadrugah zahtevati, da dosledno izpolnijo naša navodila, pričakovanja!
Kakšna je pot do tega? Težka! Ali bomo sami na tem kaj naredili, nas je končno kaj izučilo, ali bomo spet čakali, da nas spet "porinejo". Če hočemo kaj narediti, bo v kratkem potrebno po zadrugah sklicati upravne odbore (ali občne zbore in po potrebi prevetriti vrste v UO-jih in NO-jih) in pričeti s aktivnostmi, ki zamujajo že vsaj 5 ali pa 10 let (združevanja, reorganizacije, kar pa pomeni preveč predsednikov zadrug, preveč direktorjev, preveč nekih komercialistov, tajnic, administratorjev, ....). Verjtno nekaj takšnih zadrug je, nekaj jih to pot bo ubralo, nekaj pa jih bo "pocrkalo".

Ali je prevzem LM s strani Lactalisa dobro ali slabo???

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

strjan
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 05.08. 2008, 13:23
Prispevkov: 216
Kraj: Luče ob Savinji

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2012 19:25    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


franjoj je napisal/a:
Če hočemo kaj narediti, bo v kratkem potrebno po zadrugah sklicati upravne odbore (ali občne zbore in po potrebi prevetriti vrste v UO-jih in NO-jih) in pričeti s aktivnostmi, ki zamujajo že vsaj 5 ali pa 10 let (združevanja, reorganizacije, kar pa pomeni preveč predsednikov zadrug, preveč direktorjev, preveč nekih komercialistov, tajnic, administratorjev, ....). Verjtno nekaj takšnih zadrug je, nekaj jih to pot bo ubralo, nekaj pa jih bo "pocrkalo".


AMEN

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.