Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Jabolka
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

BOŠTJAN
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 14.02. 2012, 19:54
Prispevkov: 1014
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2022 09:30    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


jery je že v prvem komentarju napisal
jery1989 je napisal/a:
Jabolčnik nato takoj ko odvre ali potem naslednje leto prekuham za žganje, tako da ni dlje časa noter kot cca do 2leti.
Vsak si razlaga po svoje. Čeprav je za to pravilnik kaj je sok, vino, kis, žganje, ...
Iz jabolčnika ne moreš kuhat šnopsa.
Žganje se kuha iz vina, ni pomembno iz katerega sadeža je vino. Kvalitetno vino = kvalitetno žganje. Tudi jabolčno vino lahko dolgo obstane kvalitetno, kot vsako drugo, seveda ob pravilni negi.
Iz "potegnjenega" vina ali kisa je teoretično možno pridelat žganje, samo takšne žganice še nisem pil in upam, da je ne bom nikoli Very Happy
Če se vrnemo na sode:
- lesen sod je primeren za vse
- kovinski je primeren za vse, razen kis
- plastični je primeren za vse, razen žganje (alkohol bi naj poškodoval povoskano zaščito)
Pri plastiki kvaliteta zelo niha. Mi imamo od Roto že vsaj 10 let in je vredu.
Pri nas damo sok v kovinski sod in ga kar precej spijemo. Ko začne vreti, ga pustimo (vina ne spijemo veliko). Vino nato pretočimo v plastični sod, da se skisa in ga pustimo dokler ni prazno. To delamo za lastno uporabo, nismo neki profesionalci.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Sebek
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 22.02. 2009, 16:19
Prispevkov: 765

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2022 14:06    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Če je tale "pijača" iz jabolk namenjena za žganje, potem se to lahko nalije v plastične sode, ter pusti da povre. Potlej je pa najbolje tole čimprej skuhati, ter shraniti žganje v stekleni ali inox posodi.
Da bi tole povreto brozgo skladiščil več kot recimo par mesecev, dvomim, da bi žganje bilo dobro. Zima je pravi čas za kuhanje žganja, kar pomeni, da od stiskanja do žganja mine ene 3-4 mesece.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

jery1989
Vajenec


Pridružen/-a: 10.04. 2022, 19:11
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 16 Apr 2022 13:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Na jesen vse zmeljem in stisnem, dam v sode, odvreje v cca 2 mescih, nato še tisto leto ali naslednje leto skuham žganje. Mislim da se razumemo.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.