Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Letna bilanca na kmetiji

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

štorer18
Vajenec


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 14:34
Prispevkov: 27

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 14:20    Naslov sporočila: Letna bilanca na kmetiji

Odgovori s citatom


Odpiram temo, če kdo dela letno bilanco na kmetiji, razliko med odhodnki in prihodki. Za lažje razumevanje bom predstavil svojo:
Sem majhen kmet-delavec, kmetijo opravljam popoldne in tudi dopoldan med delom ker sam oblikujem svoj čas v službi. Kmetija velikost 4,0 ha. Za lani sva z ženo pridno shranjevalan račun in prihodke in ugotovila. Odhodkov je bilo cca 2,5 kEUR, prihodkov (prodaja en bik, prašič, zelenjavne stavri na njivi in subvencija) cca 2,5 kEUR. Torej je bila bilanca okoli nič. Beležila sva tudi koliko bi stale stvari pridelane doma če bi jih kupila v Mercatorju in ugotovila, da sva mesečno privarčevala cca. 350EUR. Zatorej sklepama, da se ohranjanje male kmetije splača !!!!. Družina s 4 otroci, oče v službi mama doma ima edino možnost preživetja z kmetijo. Za jest si predelaš doma, za položnice dobiš od države za otroške dodatke (cca. 450 EUR). Plača ostane za nakup tistih stvari, ki jih doma ne predalaš npr. kozmetika, planice in za investicije na domu, kmetiji. Kmetijo moraš imeti osmerjeno v več panog, živinoreja, prašiči, kure, žita, okopanine, nekaj gozda in gre. Pomembno pa je je držati reka " POJEJ TOLIKO KOT ZMOREŠ" ali živi skromno.
Zanima me ali ostalim z večjimi kmetijami res vam toliko več ostane, da se splača gnati toliko (npr 30-50 ha), ker sam vem koliko je dela z 4 ha. Ali z več zemlje ne obračaš letno več denarja, na konco pa imaš podobno stanje ? Sam si mislim večji kot si večje stroje imaš, dražje vzdrževanje, večji stroški pridelave ali pa se motim.

milan

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

potokar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 10.10. 2006, 12:09
Prispevkov: 730
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 14:32    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz ne delam bilance, ker bi bil slabe volje.
Imamo 4.05ha površine, ki so na 9 parcelah in oddaljeni do 10km po slabem makadamu.Vpreteklih 2 letih smo invenstirali v stroje okoli 50.000€ in pri tem še zgornji del hleva na novo, ki nam je pogorel.
Če preračunam vse to, ne pridem skozi!
Gozda pa imamo okoli 20ha, vendar v strmem težko dostopnem pobočju, nekaj malega pa tudi dostopno, vendar prazno.

Bolje bi že bilo, če bi bili travniki vsaj v 2 kosih. Shocked

Pokonci me drži samo veselje za delo s stroji in zavest, da je lepo, če je vse pospravljeno.
Povrhu, sem pa še invalid s skoraj popolno okvaro desne roke! Crying or Very sad

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 14:40    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mislim da je to kar zanimiva tema...bi se dalo veliko komentirati o tem.
Mi imamo tudi bolj majhno kmetijo za hobi....sem že večkrat malo razmišljal, če se splača ali ne.
Tistemu, ki se ne ljubi delati se vsekakor ne splača. Sam pri sebi pa vidim, da nekaj pa le ostane in domače je le domače.
Že samo pri solati in drugi zelenjavi se že kar pozna...si ne predstavljam, da bi morali še to vsakodnevno kupovati.
Imamo tudi vinograd cca 800 trt...ajoj kakšne puf je šele to v današnjem času. Toliko dela, škropljenja, stroškov s škropivi, odrekanj, porabljenih živcov, vremenske nevšečnosti...je pa lep hobi, če imaš spet rad tovrstno delo. Je pa vino vse težje prodati...še posebno belo.

Vsekakor se pa bolj splača imeti večjo kmetijo, če se odločiš s tem ukvarjati in, da se priživlja vsa družina iz nje. Večja kot je kmetija več ostane na koncu kljub večjim izdatkom. Veliko kmetov kljub večjim prihodkom potem tisto razliko v denarju, ki ga ne potrebujejo zase in za svoje družinske člane, namenijo v razvoj in povečanju kmetije, ker če ne te enostavno povozi čas zaradi zastarele infrastrukture in strojev.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Mlinar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 29.12. 2007, 12:53
Prispevkov: 616
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 16:20    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas je tako,kmetija ima 13ha zemlje(hribovito) in 5 ha gozda.Na kmetiji sta deda in oma.Mi z družino pa živimo v mestu v stanovanju.Kmetijo je dobo oče in že nekaj(cca10) let opravljamo v celoti z njo.

Dohodki iz kmetije so v glavnem od mleka(5000 litrov mesečno),40kubikov lesa,in od prodaje bikcov(starih 14 dni).Ter subvencije.Pridelamo pa tudi zelenjavo,sadje,jabolčni mošt,kis,žganje da je za domačo uporabo.Je tudi domača govedina,naredimo tudi cca. 100 salam,in drugih mesnih dobrot.
Seveda gozd ponuja tudi domačo kurjavo.To je to kar se prinas pridela na kmetiji.
Deda in oma imata minimalne kmečke penzije,oče in mati koroške plače,sestra je v osnovni šoli js pa delam v avstriji in študiram.
Js vem,da nam kmetija veliko da,in brez nje bi bilo veliko težje.
Na njej ne najdeš samo hrane,tam mam tudi svoj mir,se sprostim in sem lahko ustvarjalen.

Kar se tiče odhodkov...
Stanovanje kjer živim je naše ,a vseeno so stroški veliki.Tako,da plače pokrivajo stanovanje in lastne potrebe,kmetija pa pokriva kmetijo.
Če gledam samo energiske vire,1300litrov nafte letno,in 1500€ plačila za elektirko.Na polju gre letno preko 1000€ za umetna gnojila in semena.
Sami stroji so danes prek**** dragi,malokaj dobiš za 3000€ kar bi lahko uporabil kot priključek,če kopuješ novega.Da o traktorjih ne govorim.Potem samo vzdrževanje teh strojev,ki jih ni malo.V štali je tudi tak,da prvo zapraviš 50€ da je krava sploh breja,če imaš srečo,da o drugih storitvah veterine ne govorim.Potem krmila(k-19,protiketozna,zlato zrno,mleta koruza),ki na letni ravni odnesejo kr nekaj evrov(3000€ ziher).Potem vzdrževanje mlekovoda(praški,servisi,filtri,..).
Pri nas še koristimo usluge,najdražje je baliranje,letos bo cca 100-110bal kar nanese tudi 1300-1500€,sejanje koruze in trave.

Potem je tukaj še zavarovanje objektov,živali in traktorja ker pride tudi preko 1500€.Zdaj če ti še kak stroj ne crkne je to bolj na grobo od izdatkov,ki jih zahteva kmetija.
A kaj,nam je letos pumpa za mlekovod crknila in je to 900€ za novo.Imt potrebije sprednje nove gume(ena počla v soboto,ena dotrajana),bo to drug tedn šlo 170€,Torpedo bo potreboval vse štiri Laughing
Tako,da tukaj manjka še kr nekaj občasnih in nenačrtovanih izdatkov,da o kakih neurjih in škodi na pridelkih ne govorim.
A vseeno kmetovat se da z voljo,splača se pa samo,če ne računaš svojih delovnih ur,truda,odrekanj,živcev,ki jih vložiš.
Mi kmetujemo,ker je lepo kmetovati in živeti z kmetijo.A konckoncev je kmetija bolj za hobi,ker od nje bi lahko živel le en družinski član.Tako pa delamo vsi in jo imamo za prosti čas.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 16:35    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tudi pri nas ne vodimo letne bilance, vendar opažam da so odhodki včasih precej večji kot prihodki, predvsem na račun večjih investicij. Seveda to ne gre vsako leto. V grobem rečeno pa vsak, ki kmetuje čimveč vlaga v kmetijo in skrbi za konstanten razvoj.
Predhodni uporabnik je napisal koliko je dela s 4ha...rekel bi rad, da se večje kmetije ukvarjajo z manj panog, ker za drugo časa ni in tudi ponavadi si dober v eni stvari in ne dveh.
Btw; včasih je bolje, da ne vodiš letnih bilanc, predvsem zaradi glavobola.
Marsikakater kmet dela z veliko pridnostjo, iznajdljivostjo,z veliko mero odrekanja...kaj hočem povedat? V kateri drugi panogi bi s takim delom bila slika popolnoma drugačna. Smile

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

WeekEnd kmet
Moderator & Izjava leta 2008


Pridružen/-a: 21.03. 2007, 16:49
Prispevkov: 2100
Kraj: Igland

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 18:48    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Razumem vse predhodnike, kaj ste hoteli povedati s svojimi prispevki, vendar mislim, da je tukaj potrebno ločiti bilanco prihodkov in odhodkov od bilance denarnega toka (prilivi in odlivi denarja za lažje razumevanje). Vsako investicijo, ki vpliva na denarni tok postopoma preko amortizacije prenašamo v bilanco uspeha=bilanca prihodkov in odhodkov, zato pavšalen pogled zgolj na TRR največkrat ne pokaže realne slike uspešnosti poslovanja. Zgolj opomba... Sicer pa ponavadi drži "Cash flow is mother of all flows"

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Majstr
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.03. 2007, 18:37
Prispevkov: 776
Kraj: Tud bliz Save

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 19:45    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Dobra tema Exclamation
Tudi pri nas ne gredo računi ob koncu leta na mizo, da bi računali. Gre pa praviloma dobiček/dodaten zaslužek nazaj za v vlaganje v kmetijo, sicer bi propadla.
Je res, večje kmetije manj panog oz. eno samo in to uspešno.
Če odkriješ oz izbereš dobro panogo, se da tudi z majhno kmetijo živet. Možnositi in priložnosti je precej, le država bi bila lahko bolj razumevajoča do kmetov.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

robnkg
Vajenec


Pridružen/-a: 25.02. 2009, 22:11
Prispevkov: 13
Kraj: Kanalski Lom (Tolmin)

PrispevekObjavljeno: 16 Mar 2009 15:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz sem lansko leto delal projektno nalogo za maturo v kateri sem predstavil tudi letno bilanco (za leto 2007). Dobiček je majhen saj smo pred dvema letoma sezidali nov hlev, kupili pa smo tudi veliko novih strojev. (dobili smo nepovratna sredstva od eu, drugaše vse to ne bi bilo mogoče). Čez nekaj let bi morali biti dohodki veliko višji saj trenutno pridelamo le pol toliko kot bi lahko.

- Odhodki : 32661€ (brez dela), 45766€€
- Prihodki :53854€
- Razlika: 220743€ (brez dela), 8088€

ODHODKI
Zavarovanja traktor 87€
pokojninsko 2112€
stavbe 500€
živina 210€
Energija nafta 2800€
elektrika 1200€
Veterina zdravljenje 3156€
osemenjevanje 1575€
Dokupljena krma močna krmila 7000€
vitamini 200€
lucerna 800€
Gnojila 720€
Semenski material 252€
Zaščitna sredstva 180€
Najemnine 450€
Material za siliranj ( folije,mreže,..) 1096€
Amortizacija stavbe 3600€
stroji 6300€
Delo v hlevu 7665€
za pripravo krme 2160€
ostalo (gnojenje, trebljenje,..) 2190€
Molzišče(čistila, servis..) 850€
SKUPAJ 45766€

PRIHODKI
Pridelki, polizdelki, izdelki 35504€
Prodana živa živina 4500€
Prodana živina za zakol 2350€
Subvencije 11500€
SKUPAJ 53854€

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

žajfa
Traktorist


Pridružen/-a: 18.07. 2007, 21:04
Prispevkov: 164
Kraj: 30km iz Idrije

PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2009 23:18    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


@robnkg
Koliko ha imate?

Pri nas ne delamo nobene bilance, vsaj brat jo ne dela, ima vse on čez, kar se tiče kmetovanja, nekdo mora biti gazda na kmetiji....
Imamo 45ha svojega + najem cca 5 ha.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Drugo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.