Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




stečaj

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

moid
Moderator


Pridružen/-a: 30.01. 2008, 19:14
Prispevkov: 514
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2009 12:46    Naslov sporočila: stečaj

Odgovori s citatom


Zanimiv članek iz Dnevnika:

http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042318446

Zaslužek od živali mora v stečajno maso: Bike so pojedli, kmetje pa morajo vrniti denar
Franc Kučan: Naše bike je nekdo pojedel, kmetje pa moramo vrniti denar, ki smo ga dobili zanje

Slovenija - petek, 27.11.2009 Tekst: Tatjana Pihlar

Ljubljana - Agrarni ekonomisti so na nedavnem posvetu kmetijske svetovalne službe opozarjali, da je v slovenskem kmetijstvu veliko egoizma, da hoče vsak zmagati proti drugemu, nujno potrebnega poslovnega organiziranja in povezovanja pa ni. A jim je kmet Franc Kučan odgovoril z vprašanjem: "S kom naj sodelujemo prekmurski kmetje? Z mlekarjem, mesarjem, mlinarjem ... če bo šel vsako drugo leto eden od njih v stečaj in bomo morali v stečajno maso vračati denar za prodane bike, čeprav jih je medtem že nekdo pojedel?!"

Zadruge, podjetja, posamezni kmetje in vsi drugi, ki so govejo živino prodajali MIP Pomurki reji iz Murske Sobote, ki je šla aprila letos v stečaj, te dni namreč od sodišča dobivajo odločbe, po katerih so dolžni v stečajno maso vrniti denar (po neuradnih podatkih skupno več kot 712.000 evrov) za živali, ki so jih zadnje leto pred stečajem tega podjetja (njegov 90-odstotni lastnik je bil novogoriški MIP) prodajali MIP Pomurki reji.
"Naj gredo po denar k Volku!"

Tako namreč veleva zakon o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji, a se zdi to Francu Kučanu zelo krivično. "Danes ti poberejo zaslužek od mesa, jutri ga bodo od pšenice... Naj gredo po denar k Volku (Vojteh Volk, bivši koordinator skupine MIP, op. p.), ki je prišel v Pomurko, pobral vse, kar je bilo dobrega, in jo spravil v stečaj!" predlaga Kučan. In spomni, da so prekmurski rejci povsem enako zgodbo doživeli že leta 1998, ko je šla Pomurka klavnica prvič v stečaj. Tudi takrat so morali denar od prodanih živali vrniti v stečajno maso, na koncu pa so ostali brez vsega, nekatere zadruge je to takrat celo potopilo.

Z MIP Pomurko rejo se je opekla tudi Semenarna Ljubljana. Jure Vončina, direktor njenega proizvodno kmetijskega dela, pravi, da jim stečajni upravitelj oporeka vsa izplačila, ki so jih prejeli leto dni pred uvedbo stečaja in ki niso bila opravljena v valutnem, torej pogodbeno določenem plačilnem roku. "Ob razglasitvi stečaja MIP Pomurke reje smo vsi ostali z določenim deležem neplačanih terjatev, zdaj nam oporekajo še te, ki so bile plačane, a z zamudo, s kompenzacijami, asignacijami..." poudarja Vončina in dodaja, da so s Pomurko poslovali približno sedem let, na leto so ustvarili okoli milijon evrov prometa, plačilo pa so vselej dobivali z zamudo, saj je to v Sloveniji postala skoraj običajna poslovna praksa.
Med osmoljenci so tudi zadruge

"Živali smo kupovali v Prekmurju in meso prodajali podjetju MIP Pomurka reja, ne glede na težavo, ki jo imamo zdaj z njim, pa smo mi kmetom te živali plačali. Zato nihče, ki je posloval preko Semenarne Ljubljana, ni ostal praznih rok, smo pa zato mi likvidnostno osiromašeni," priznava Vončina in dodaja, da bodo na slabšem tisti kmetje, ki so s Pomurko poslovali neposredno, ne prek Semenarne Ljubljana ali prek katere od zadrug.

Po neuradnih informacijah je stečajni upravitelj Boštjan Repnik na murskosoboško okrajno sodišče vložil 38 tožb zaradi izpodbijanja pravnih dejanj, na zatožni klopi pa naj bi bilo tudi okoli dvajset kmetijskih zadrug. Tud KZ Gornja Radgona, ki bi morala po besedah direktorja Janka Rihtariča v stečajno maso vrniti okoli 40.000 evrov, vendar napoveduje, da se bodo zoper odločbo sodišča pritožili. Rihtarič je kritičen predvsem do tega, da je stečajni upravitelj v tem primeru pravnik in ne strokovnjak, ki bi se spoznal na kmetijsko proizvodnjo.

Jani Vončina poudarja, da so se zelo namučili za vsak evro, ki jim ga je skupina MIP plačala za prodano meso, a jim to zdaj stečajni upravitelj spodbija. Zato tudi on napoveduje, da bodo zoper tožbo stečajnega upravitelja uporabili vsa pravna sredstva in se povezali z drugimi oškodovanci, da bi skupaj rešili ta problem ali dosegli spremembo zakonodaje in s tem preprečili, da se ne bi jutri zgodba ponovila.

Kaj pravi zakonodaja

Po zakonu o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji imajo upniki in stečajni upravitelj pravico izpodbijati vsako pravno dejanje, ki ga je dolžnik storil v zadnjem letu pred dnem začetka stečajnega postopka, če ima to dejanje za posledico neenakomerno ali zmanjšano poplačilo stečajnih upnikov, oziroma s katerim je prišel posamezni upnik v ugodnejši položaj ter če je druga stranka, v korist katere je bilo dejanje storjeno, vedela ali bi morala vedeti za dolžnikovo slabo finančno stanje. Direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona Janko Rihtarič meni, da takšna zakonodaja načrtno uničuje slovensko kmetijstvo, zato vsi, ki so trgovali s podjetjem MIP Pomurka reja, upajo, da jim bo v tej nesrečni zgodbi priskočila na pomoč država. Glavne upnice skupine MIP so namreč banke, ki so v večinski državni lasti, zato ocenjujejo, da lahko država vpliva na to, da jim vsaj tega, kar so dobili plačano, ne bi bilo treba vrniti v stečajno maso.



Bo direktor tudi moral vrniti plačo? Verjetno ne, ker je poskrbel, da mu je bila nakazana v zakonitem roku - karkoli to že je...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mainman
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 02.01. 2009, 10:21
Prispevkov: 1924

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2009 17:53    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tega stečajnega bi bilo potrebno nabiti na kol. Potem pa isto narediti z družino Volk in še z parimi drugimi svinjami.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Rnač
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 28.07. 2009, 20:56
Prispevkov: 242
Kraj: Krajno Brdo

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2009 18:23    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Treba se je upret!!! Sam že nekaj časa pošiljam pisma vsem "pomembnim in vplivnim" osebam v kmetijski politiki (ministru Pogačniku in drugim) pa zgleda ne šmerglajo nič...kmalu bo samo še Minister za gozdarstvo...ker bo vse poraščeno...čeprav sem samo 17letni mulec se zelo trudim da bi se kaj spremenilo pa me zgleda ne jebejo...treba je stvari spremenit...kmet dobi za bika 800€, nekaj pobaše klavnica (nimam točnega podatka) trgovec pa 1.900€ sepravi kmet dobi od bika 50% če ne še manj ostalo polovico pa pobašejo ljudje ki so 2 leti samo čakali da bik zraste in ga dali na svoje police in blagajne...treba je ustvarit pritisk na trgovce in politiko (protesti,pogajanja...)karkoli samo da se nekaj premika!!!treba je spremenit marže ki jih pobašejo trgovci...moje mnenje je da bi moral kmet dobiti vsaj 80% denarja od bika, seveda je pa tukaj tudi problem, ker bi potem uvažali meso iz tujih kontinentov (70% govedine se uvozi iz Argentine..) treba je sprejet zakon glede tega...zdajle bi lahko dolgovezil še dolgo DOLGO časa...vendar vem da bi mnogokaterega izmed vas utrajal..tako da...če pa je kdo istega mišlenja kot jaz pa prosim...začnimo stvari premikat!!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

same_delfino35
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 02.10. 2006, 16:19
Prispevkov: 1021

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2009 19:12    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tud, če se uvedejo carine bo začeu delovat črni trg. Ravno ta teden smo pisal seminarsko nalogo o odnosu velikih trgovcev do dobaviteljev. Kako trgovci vršijo pritisk na velike dobavitelje. Trije največji trgovci v slo imajo 67% tržnega deleža in če se kartelno dogovarjajo o cenah kako jih boš zaustavil in jim rekel NE. Če ti velik delež proizvodnje pokupijo največji trgovci, boš kot dobavitelj oz. proizvajalc stisnil kmeta. In potem dobavitelj išče še kje bi lahko odtrgal kak €. Gospodarstvo je pa tržno z mnogo ponudbe na trgu po konkurenčnih cenah zato lahko trgovec vrši tak pritisk. Nakonuc ga "Raja" use pokupi pa naj bo to slovensko al argentinsko.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

moid
Moderator


Pridružen/-a: 30.01. 2008, 19:14
Prispevkov: 514
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2009 08:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zgodba je enkrat za spremembo dobila skoraj dober konec. Če prav razumem bodo kmetje morali le plačati stroške svojega odvetnika - če so ga seveda že najeli...

http://www.arsktrp.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article//5534/

MOŽNOST IZVENSODNE PORAVNAVE ZA KMETE IN ZADRUGE V POMURJU

Na pobudo ministrstva za pravosodje in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Okrožno sodišče v Murski Soboti sporočilo, da je stečajni upravitelj v zadevi MIP Pomurka Reja d.o.o. ponovno proučil zahtevo za vrnitev poplačanih pogodbenih terjatev do 17 kmetov in kmetijskih zadrug. Stečajni upravitelj je prišel do sklepa, da je v predmetnih primerih šlo za običajna plačila ter tekoče dobave in ne za dejanja, ki so pravno izpodbojna v stečajnem postopku. Tožene stranke je pozval, da čimprej podajo odgovor ali soglašajo s tem, da umakne tožbe in da v tem primeru vsaka stranka nosi svoje stroške postopka.

Kmetijski minister dr. Milan Pogačnik se je s problematiko stečaja Mesne industrije Pomurka seznanil ob zadnjem obisku vlade v Prekmurju in se skupaj s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem zavzel za iskanje možnih rešitev v zvezi z vodenjem stečajnega postopka v zadevi MIP – Pomurka reja d.o.o.

Stečajni postopek Mesne industrije Pomurka - Pomurka reja d.o.o.
Konec letošnjega aprila je bil pred Okrožnim sodiščem v Murski Soboti začet stečajni postopek nad dolžnikom MIP Pomurka - Pomurka reja d.o.o. Stečajni upravitelj je ob koncu 6-mesečnega zakonskega roka, ki se je iztekel 23. oktobra letos, vložil 37 izpodbojnih tožb, od tega 17 zoper kmete in zadruge. Stečajni upravitelj je na podlagi možnosti po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, zoper kmete in kmetijske zadruge vložil tožbe, s katerimi je zahteval vrnitev poplačanih pogodbenih terjatev v letu dni od uvedbe stečajnega postopka v stečajno maso.
Pri tem je kmetijsko ministrstvo pridobilo informacijo, da je med toženimi strankami tudi več kmetov in kmetijskih zadrug, ki so s tem podjetjem sklenili kooperacijske pogodbe za rejo govedi, ob koncu pogodbenega razmerja pa tudi tristranske asignacijske dogovore o izplačilu sredstev. V prepričanju, da je šlo v teh primerih za običajen način poslovanja in poplačila terjatev, je kmetijsko ministrstvo v skladu z zgoraj navedenim zakonom, decembra 2009 pravosodnemu ministrstvu podalo predlog za uvedbo nadzora nad delom stečajnega upravitelja v opisanem stečajnem postopku.

Ministrstvo za pravosodje je na podlagi omenjenega predloga zaprosilo Okrožno sodišče v Murski Soboti za podatke o stanju reševanja te zadeve. Iz poročila sodišča, ki ga je ministrstvo za pravosodje prejelo dne 21.12.2009 izhaja, da se stečajni upravitelj ni posvetoval s stečajnim sodnikom o vložitvi predmetnih tožb, o tem ga je obvestil šele po vložitvi tožb.

Iz poročila tudi izhaja, da je stečajni upravitelj glede tožencev, ki so kmetje in zadruge, ponovno proučil zadevo in prišel do zaključka, da je v predmetnih primerih šlo za običajna plačila in tekoče dobave. V skladu s tem je tožencem pripravil dopise s pozivom, da se le-ti izjasnijo ali soglašajo s tem, da umakne tožbe in da v tem primeru vsaka stranka nosi svoje stroške postopka. Glede štirih tožencev, od tega dveh kmetov, je prišlo do končanja postopka na podlagi sklenjene poravnave.

Obe ministrstvi pozdravljata takšen način rešitve opisanega problema.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mainman
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 02.01. 2009, 10:21
Prispevkov: 1924

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2009 10:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Nesposobna svinja od stečajnega upravitelja je končno ugotovila tisto kar so kmetje vedeli že od prvega dne da ni nobene podlage za vračanje denarja. To se lahko dogaja le v banana republiki Sloveniji.

Zdaj bi pa morali kmetje stopiti skupaj in vložiti skupinsko tožbo proti njemu zaradi povzročenih duševnih bolečin in povrnitve denarja, ki so ga porabili za odvetnike.

Če pa gledamo realno kdo od kmetov pa ima denar za to in so zato spet kratko potegnili kmetje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.